Poslanecká sněmovna v prvním čtení schválila díky podpoře vládních poslanců vládní návrh na zvýšení televizního a rozhlasového poplatku s širším okruhem poplatníků. Poplatek České televizi zvyšuje novela o 15 korun na 150 korun měsíčně (tj. 1800 Kč ročně) a Českému rozhlasu o 10 korun na 55 korun za měsíc (660 Kč ročně), což v souhrnu ročně dělá 2460 korun za televizi a rádio. 

Opozice si nepodařilo návrh zamítnout nebo ho vrátit vládě k dopracování neuspěly. Novela tak nyní zamíří k projednání do mediálního výboru.

Zamítnutí předlohy podpořilo 71 opozičních poslanců z celkem 167 přítomných členů dolní komory. Obdobně dopadlo hlasování i o návrhu na vrácení novely vládě k přepracování.

ANO a SPD také navrhovaly, aby se poplatky za veřejnoprávní média zrušily a nahradily financemi přímo ze státního rozpočtu.

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) to odmítl, neboť podle něho takové návrhy vyvolávají obavy o nezávislost a o nezávislé fungování médií veřejné služby.

Poplatek České televizi zvyšuje novela o 15 korun na 150 korun měsíčně (tj. 1800 Kč ročně) a Českému rozhlasu o deset korun na 55 korun za měsíc (660 Kč ročně), což v souhrnu ročně dělá 2460 korun za televizi a rádio.

Poplatek se má hradit za zařízení schopná přijímat vysílání, tedy nejen za televizní a rozhlasový přijímač, ale také za chytré telefony, tablety a počítače.

V platnosti však zůstává princip, že se platí jeden poplatek za jednu domácnost bez ohledu na počet přístrojů.

Novela také obsahuje valorizaci poplatků o šest procent v případě, že součet ročních měr inflace přesáhne šest procent. Mění taky platby pro právnické osoby. Výše poplatku by už v jejich případě neměla záviset na počtu přijímačů, ale na počtu zaměstnanců. (sfr)