Státní dluh České republiky na konci letošního června přesáhl 3,2 bilionu korun.

Státní dluh České republiky na konci letošního června překročil hranici 3,2 bilionu korun. Absolutní korunová výše státního dluhu ke konci prvního pololetí roku 2024 dosáhla úrovně 3 207,1 mld. Kč, což oproti konci roku 2023 představuje nárůst o 96,2 mld. Kč.

Informovalo o tom Ministerstvo financí ČR.

Výsledek je podle resortu dán zejména prodejem státních dluhopisů se splatností nad jeden rok a státních pokladničních poukázek za účelem průběžného krytí schodku státního rozpočtu, který na konci června dosáhl hodnoty 178,6 mld. Kč.

Oproti konci 1. čtvrtletí roku 2024 došlo k mezičtvrtletnímu poklesu absolutní korunové výše státního dluhu o 13,8 mld. Kč.

V průběhu prvního pololetí roku 2024 probíhala pravidelná emisní činnost státu ve standardním režimu, když byly vydány korunové státní dluhopisy se splatností nad jeden rok v celkové jmenovité hodnotě 161,4 mld. Kč.

Tím došlo k pokrytí celkové roční částky splátek korunového státního dluhu, díky čemuž byl vytvořen dostatečný prostor pro hladké pokrytí zbývající letošní potřeby financování, která bude představována především výsledkem skutečného hospodaření státního rozpočtu v průběhu druhého pololetí roku 2024.

Ve druhém čtvrtletí roku 2024 došlo také k řádné splátce Státního eurodluhopisu České republiky, 2022–2024, 0,00 % v celkové jmenovité hodnotě 1 mld. EUR a krytí této splátky bylo zajištěno především prostřednictvím operací na eurovém peněžním trhu ve formě prodeje státních pokladničních poukázek denominovaných v jednotné evropské měně, a to na primárním i sekundárním trhu.

V průběhu prvního pololetí 2024 byly prodány tyto státní pokladniční poukázky v celkové jmenovité hodnotě 1,9 mld. EUR. Dále se historicky poprvé na sekundárním trhu uskutečnil prodej státních pokladničních poukázek denominovaných v jednotné evropské měně, když byly prodány státní pokladniční poukázky v celkové jmenovité hodnotě 0,1 mld. EUR.

Celková jmenovitá hodnota v oběhu tak činila ke konci prvního pololetí 2 mld. EUR, uvedlo ministerstvo. (sfr)