Ústavní soud ČR zakázal úřadům strhávat ze sociálních dávek pokuty pachatelům přestupků. (Ilustrační foto).

Ústavní soud ČR zakázal úřadům strhávat ze sociálních dávek pokuty pachatelům přestupků. Soud zrušil část zákona, která umožňovala zabavení části dávek pomoci v hmotné nouzi, tedy příspěvku na živobytí a doplatku na bydlení, jako náhradu za nezaplacené pokuty z přestupkového řízení.

Plénum soudu se soudcem zpravodajem Josefem Fialou se problematikou zabývalo na základě návrhu sedmnácti senátorů. Ti upozorňovali, že sankce dopadají nejen na pachatele přestupku, ale i na další osoby v jeho domácnosti, čímž se z takové situace stává kolektivní trest.

Podle dosavadní praxe mohly být takto inkasovány pokuty za přestupky proti veřejnému pořádku a občanskému soužití, ale také třeba za zanedbáváni péče o povinnou školní docházku. Obce podle zákona informovaly úřady práce, které pak rozhodovaly o srážkách. Pokud bylo mezi společně posuzovanými osobami nezaopatřené dítě, musela dávka zůstat nejméně ve výši jeho životního minima.

Soudci sice uznali, že cílem bylo dosáhnout, aby se příjemci dávek nedopouštěli protizákonného jednání a byli motivováni k integraci zpět do společnosti, ovšem současný postup byl příliš tvrdý a neprošel podle soudu testem nezbytnosti.

„Podstatou poskytování dávek pomoci v hmotné nouzi je zajištění takové úrovně hmotného zabezpečení, aby oprávněné osoby mohly vést alespoň elementárně důstojný život bez „automatického“ vyčlenění ze společnosti či ztráty veškeré osobní autonomie. Napadená úprava v konečném důsledku zasahovala do samotné podstaty práva na pomoc v hmotné nouzi jakožto sociálního práva,“ uvedli ke zrušení části zákona soudci.

„Zákon o pomoci v hmotné nouzi totiž obsahuje jiné, šetrnější mechanismy pro srážky dávek, které byly například přiznány neprávem. Tato existující úprava je pro případné srážení dávek dostatečná a současně zaručuje zachování alespoň minimálního příjmu příjemcům dávek. Jde tak zjevně o šetrnější přístup k ústavně zaručenému právu na pomoc v hmotné nouzi,“ konstatoval Ústavní soud. (sfr)


PLNÝ TEXT ZPRÁVY ÚSTAVNÍHO SOUDU:

Ústavní soud zrušil úpravu, která umožnila zbavit dávky pomoci v hmotné nouzi nejen pachatele přestupku, ale s ním i osoby společně posuzované

04. září 2024

Skupina senátorů (navrhovatelka) se domáhala, aby Ústavní soud zrušil napadená ustanovení zákona o pomoci v hmotné nouzi a zákona o některých přestupcích. Podle navrhovatelky vytvořila úprava základ pro jinak neomezený a nepřípustný zásah do práva na pomoc v hmotné nouzi. Konkrétně napadla § 48 odst. 4 ve slovech: „není-li dále stanoveno jinak“, § 50 odst. 2 až 6 a § 51a zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů, a § 12 písm. b) zákona č. 251/2016 Sb., o některých přestupcích, ve znění zákona č. 327/2021 Sb.

Úprava podle navrhovatelky umožnila zbavit dávky pomoci v hmotné nouzi nejen pachatele přestupku, ale s ním i osoby společně posuzované ve smyslu zákona o pomoci v hmotné nouzi. Jde o přímý dopad na osoby společně posuzované, které se nedopustily přestupku, neboť i jejich dávku lze užít na úhradu pokuty. Tato kolektivní odpovědnost je sice v zájmu nezaopatřených dětí omezena tím, že dávka je chráněna do určité výše pro děti v určitém věku. Průměrná výše doplatku na bydlení pro celou rodinu v květnu 2021 dosahovala výše 8 587 Kč. Zachování doplatku na bydlení jen pro nezaopatřené děti ve zmíněných částkách představuje zásadní ekonomický zásah za předpokladu, že z redukované částky musí vyžít celá rodina. V rodinách, ve kterých nezaopatřené děti nejsou, může být dávky zbavena i osoba staršího věku nebo osoba zdravotně postižená, o kterou se ostatní členové rodiny starají. Napadená úprava umožňuje bezprostřední postih pomoci v hmotné nouzi také osoby bezúhonné, a to na základě jednání jiné osoby, za kterou postižená osoba nenese žádnou právní odpovědnost. Jde tak o nepřípustný kolektivní trest. Správní orgán za spáchání přestupku uloží trest, při kterém vezme v úvahu obvyklé okolnosti, následně však bude vykonán trest, který bude svým dopadem jiný a citelnější, popř. bude vykonán na jiné osobě. Dochází tak k odlišnému postupu ve srovnání s osobou, která není v hmotné nouzi. Není právně uznatelné, aby důsledky formálně identických sankcí nesly osoby výrazně odlišně na základě svého bohatství či chudoby.

Plénum Ústavního soudu (soudce zpravodaj Josef Fiala) návrhu (zčásti) vyhovělo a zrušilo § 51a zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů, a související ustanovení. Ústavní soud úpravu považoval za nepřípustnou v demokratickém právním státě.
 
Zrušená ustanovení před Ústavním soudem neprošla testem proporcionality. Podstatou poskytování dávek pomoci v hmotné nouzi je zajištění takové úrovně hmotného zabezpečení, aby oprávněné osoby mohly vést alespoň elementárně důstojný život bez „automatického“ vyčlenění ze společnosti či ztráty veškeré osobní autonomie. Napadená úprava v konečném důsledku zasahovala do samotné podstaty práva na pomoc v hmotné nouzi jakožto sociálního práva.
Cílem úpravy bylo dosáhnout, aby se příjemci dávek nedopouštěli nezákonného jednání, a motivovat je, aby se integrovali zpět do společnosti. Tyto cíle jsou podle Ústavního soudu legitimní. Úprava však již neprošla testem nezbytnosti. Zákon o pomoci v hmotné nouzi totiž obsahuje jiné, šetrnější mechanismy pro srážky dávek, které byly například přiznány neprávem. Tato existující úprava je pro případné srážení dávek dostatečná a současně zaručuje zachování alespoň minimálního příjmu příjemcům dávek (celých rodin). Jde tak zjevně o šetrnější přístup k ústavně zaručenému právu na pomoc v hmotné nouzi.
Ustanovení § 51a zákona o pomoci v hmotné nouzi, které umožňuje provádět srážky na úhradu pokut uložených za určité přestupky z příspěvku na živobytí a doplatku na bydlení, tak podle Ústavního soudu porušuje právo pachatele přestupku a tzv. osob, které jsou s ním podle zákona společně posuzované, na pomoc v hmotné nouzi zaručené v čl. 30 odst. 2 Listiny základních práv a svobod. Postihne-li srážka z příspěvku na živobytí a doplatku na bydlení i společně posuzovanou osobu, dochází navíc k porušení principu individuální odpovědnosti za zavinění.