Veolia postavila ve Fakultní nemocnici Olomouc (FNOL) kogenerační jednotku a technologii tepelné sterilizace zdravotnického odpadu. Nové zařízení část vyseparovaného odpadu zbaví nebezpečných vlastností a Veolia jej využije v moderním multipalivovém kotli v Přerově k výrobě tepla.

Unikátní projekt garantuje nemocnici finanční přínos v řádu desítek milionů korun, a navíc jí pomůže snížit objem vygenerovaných emisí CO2 o více než 9000 tun ročně.

„Fakultní nemocnice Olomouc je naším dlouholetým a významným obchodním partnerem. Společně hledáme synergie i v dalších oblastech kromě dodávek tepla a cirkulární ekonomika patří mezi ně. Podařilo se nám uskutečnit výjimečný projekt a postavit moderní technologii první svého druhu v ČR. Je to další posun v rozšiřování spektra našich služeb zákazníkům,“ uvedl Kamil Vrbka, ředitel regionu Morava společnosti Veolia Energie.

Celý projekt zahrnuje kogenerační jednotku, vybudování sterilizační technologie a úpravu logistiky svozu odpadů. Právě technologický postup propojující sterilizační linku s kogenerační jednotkou z něj dělá výjimečný projekt a první svého druhu v rámci nemocnic v ČR.

Kogenerační jednotka o jmenovitém výkonu 999 kWe bude vyrábět elektřinu pro provoz sterilizační komory a teplo do topného systému nemocničního areálu. Dodávky tepla z kogenerační jednotky pokryjí až 20 % potřeby nemocničního areálu. Část vyrobené elektřiny rovněž využije FNOL pro vlastní spotřebu.

Postavená sterilizační linka představuje jednu z variant nakládání s nemocničními odpady. Dokáže pomocí páry zbavit nemocniční, předem vyseparovaný odpad infekčnosti a přepracovat odpad kategorie s označením „N“ (nebezpečný) na odpad kategorie s označením „O“ (ostatní).

S ním pak může být dále zacházeno v souladu s platným předpisy pro nakládání s odpady. V případě FNOL bude Veolia Energie nemocniční odpad využívat k výrobě tepla v Teplárně Přerov, kde je instalován nový moderní kotel na tuhá alternativní paliva (TAP). Sterilizační linka zpracuje zhruba 900 tun odpadu ročně.

„Nakládání se zdravotnickými odpady je velmi specifickou oblastí s mnoha úskalími při sběru, manipulaci, přepravě a odstraňování. Společně s Veolií jsme našli ekonomicky i ekologicky výhodnější cestu, jak odpady bezpečně zlikvidovat a navíc energeticky využít v našem regionu. Vlastní výroba elektřiny je pro nás neméně důležitá, čili těch přínosů je hned několik,“ doplnil ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík.

Díky novému projektu dojde ke snížení emisí CO2 ze strany nemocnice o více než 9000 tun ročně. Kogenerační jednotka a sterilizační linka mají ale kromě zmíněného dopadu na ekologičnost provozu FNOL i pozitivní finanční efekt. Na základě dlouhodobého kontraktu na osm let garantuje projekt nemocnici finanční přínos v hodnotě 3,8 milionu korun ročně, tedy více než 30 milionů za celé smluvní období.

Efektivnější logistika i revitalizace památky

Efektivnější bude i logistika a přeprava odpadu v nemocnici. V rámci přípravy jeho svozu ke sterilizační jednotce byl ve spolupráci s FNOL a firmou Recovera ze skupiny Veolia přepracován plán sběru. Jednotlivá areálová shromaždiště odpadu navíc byla vybavena kontejnery a svoz bude zajišťovat nové svozové vozidlo.

Cílem této úpravy je minimalizace přímého kontaktu personálu při nakládání a přepravě odpadu ke zpracování na lince. Součástí plánu je také pravidelná hygienická očista sběrných nádob.

V neposlední řadě došlo díky investici do projektu ke zhodnocení nevyužívané budovy bývalé spalovny, kde je kogenerační jednotka se sterilizační linkou umístěna. Před stavbou proběhl obtížný legislativní i povolovací proces a náročná byla i stavební část projektu. Objekt je totiž historickou stavbou, a tak kromě přísných bezpečnostních či hygienických nároků pro provoz kogenerační jednotky bylo nutné dodržet i hlukové požadavky památkářů.

„Energetický potenciál odpadů zatím není v ČR využíván ve větší míře, protože není vybudována potřebná infrastruktura. Zdravotnické odpady končí většinou ve spalovnách bez dalšího využití. Veolia patří mezi přední energetické společnosti, které se tímto směrem vydaly,“ uvedl Vrbka. (sfr)