Průmyslová produkce v červenci klesla v ČR meziročně reálně o 1,9 %. Meziměsíčně byla nižší o 0,8 %. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 1,8 %. Informoval o tom Český statistický úřad.

Průmyslová produkce v červenci 2024 byla reálně meziměsíčně nižší o 0,8 %. Meziročně klesla o 1,9 %. „Průmyslová produkce poklesla zejména kvůli posunu celozávodních dovolených v podnicích vyrábějících motorová vozidla. Naproti tomu řada odvětví, například výroba potravin, vykázala v červenci meziroční nárůst,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Pokračoval pokles produkce ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství, těžbě a dobývání (zejména černého a hnědého uhlí) a také ve výrobě strojů a zařízení, kde však v červenci vzrostla hodnota nových zakázek.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v červenci 2024 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 1,8 %. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně snížily o 2,0 %, tuzemské nové zakázky klesly o 1,5 %. Meziměsíčně byla hodnota nových zakázek nižší o 8,9 %.

„Nové zakázky meziročně přibyly ve většině sledovaných průmyslových odvětví. Celkový meziroční pokles jejich hodnoty však podobně jako pokles produkce nejvíce ovlivnila výroba automobilů, zčásti se zde projevila i vyšší srovnávací základna,“ doplnila Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v červenci 2024 meziročně snížil o 1,9 %.

Dle Eurostatem zveřejněných údajů v červnu 2024 meziročně klesla průmyslová produkce v EU27 o 3,2 %. Největší meziroční pokles zaznamenalo Irsko (o 17,4 %). Německý průmysl klesl o 4,1 %, výkon českého průmyslu se snížil o 3,3 %.

Z pohledu odvětví v EU27 nejvíce poklesla výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (o 17,9 %) a nejvyšší růst zaznamenal ostatní zpracovatelský průmysl (o 6,7 %). (sfr)