V novém průzkumu vede Babišovo ANO s více než 32 %. Třetí už je Okamurova SPD s 11 procenty.

V srpnu by volby do Poslanecké sněmovny vyhrálo hnutí ANO se ziskem 32,5 procenta. Na druhém místě by se umístila ODS se ziskem 13 procent. Třetí by byla Okamurova SPD s 11 procenty. Celkem by se do Sněmovny dostalo pouze pět stran.

Vyplynulo to z volebního modelu agentury Median.

V průzkumu neuspěly TOP 09, Přísaha ani KDU-ČSL.

Nejvyšší voličské preference má ANO (32,5 %). Následují ODS (13 %), SPD (11 %), Piráti (9,5 %) a STAN (9,5 %). S tím, že preference ANO i ODS klesly.

Naopak SPD posílila a skončila třetí. Polepšili si také Piráti i Starostové.

Strany aktuální vládní koalice (ODS + TOP 09 + KDU-ČSL + STAN + Piráti) mají v součtu podporu 40 % potenciálních voličů.

Bez sestavení předvolebních koalic by získaly 84 poslaneckých křesel.


Model voleb do Poslanecké sněmovny – srpen 2024


Zdroj: Median


ANO v porovnání s měsíc starým volebním modelem ztratilo půl procentního bodu, ODS pak procentní bod. SPD si polepšila z osmi na 11 procent, Piráti z 8 na 9,5.

Průzkum neřešil, jakou podporu by mělo uskupení Spolu.

Přepočteno na mandáty by ANO mělo 86 mandátů.

ODS by získala 34 poslaneckých křesel, SPD 30, Piráti 25, stejně tak STAN. Bez ANO by jen těžko vznikala většinová koalice.

Voleb do Poslanecké sněmovny by se podle průzkumu určitě zúčastnilo 50 procent lidí, dalších 9,5 procenta dotázaných účast zvažuje. Ochota zúčastnit se voleb oproti minulému výzkumu opět poklesla. Určitě by k volbám nešlo 31 procent dotázaných. (sfr).