Síkela v Evropské komisi ostrouhal: Bude eurokomisařem pro mezinárodní partnerství.

Dosavadní ministr průmyslu české vlády, Jozef Síkela, nezíská v Evropské komisi dlouhodobě deklarované „významné portfolio“, tedy ekonomicky silné „ministerstvo“ na úrovni komise, která je jakousi neoficiální vládou Evropské unie. Český zástupce v Komisi, Síkela, má být eurokomisařem pro mezinárodní partnerství.

Síkela přitom dlouhodobě preferoval energetiku. Spekulovalo se také, že by mohl dostat na starost obchod.


Oficiální popis činností eurokomisaře pro mezinárodní partnerství:

  • Budování inkluzivních a spravedlivých partnerství s cílem snížit celosvětovou chudobu a podpořit udržitelný rozvoj
  • Dohled nad evropskou mezinárodní spoluprací a rozvojovou politikou
  • Spolupráce s partnery na prosazování hodnot EU, včetně demokracie, právního státu, řádné správy věcí veřejných a dodržování lidských práv
  • Řízení koncepce a provádění nástrojů EU pro rozvoj a spolupráci
  • Podpora koordinace mezi EU a jejími členskými státy v oblasti rozvojové spolupráce
  • Úzká spolupráce s ostatními komisaři s cílem zajistit soudržnost rozvojové politiky EU

Zdroj: EK


V končící Evropské komisi vykonávala funkci komisařky pro mezinárodní partnerství Jutta Urpilainenová z Finska. O její činnosti v komisi není širší veřejnosti nic známo.

Oficiální zdroje přesto uvádějí, že jde o portfolio, které je zastřešováno největším generálním ředitelstvím, jež zaměstnává tři tisíce lidí a má k dispozici velké finanční prostředky.


Dosavadní (2019 – 2024) eurokomisařka pro mezinárodní partnerství Jutta Urpilainenová.


Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila v úterý složení nové Evropské komise. Má v ní být 11 žen a bude mít šest výkonných místopředsedů, z toho čtyři ženy.

Místopředsedy komise mají být Estonka Kaja Kallasová, Francouz Stéphane Sejourné, Španělka Teresa Riberaová, Rumunka Roxana Minzatuová, Finka Henna Virkkunenová a Ital Rafaelle Fitto.

„Klíčovými prioritami nové Evropské komise jsou prosperita, bezpečnost a demokracie,“ uvedla von der Leyenová.

Za další priority označila posilování konkurenceschopnosti EU a rovněž dekarbonizaci a digitalizaci unijních ekonomik.

„Všichni členové komise jsou si rovni a musí vzájemně spolupracovat,“ dodala.

Síkela bude mít na starosti dohled nad evropskou mezinárodní spoluprací a rozvojovou politikou, podporu koordinace mezi Evropskou unií a jejími členskými státy v oblasti rozvojové spolupráce a rovněž spolupráci s partnery při prosazování hodnot EU, včetně demokracie, právního státu a dodržování lidských práv.


Premiér ČR Petr Fiala a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.


„O post eurokomisaře se ucházím s cílem co nejvíce se podílet na ekonomickém rozvoji Evropy. Portfolio mezinárodního partnerství mi dá možnost soustředit se na posilování ekonomické bezpečnosti, na diverzifikaci našich dodavatelů kritických surovin a na otevírání nových trhů evropským firmám,“ prohlásil ke své funkci Síkela.

„Mým cílem bylo získat pro Česko silné ekonomické portfolio a vzhledem k tomu, že mezinárodní partnerství má opravdu významný rozpočet i jedno z největších Generální ředitelství v celé Evropské komisi, věřím tomu, že se mi podaří zajistit, aby toto portfolio významné opravdu bylo,“ dodal Síkela. (sfr)