Premiér Fiala se pochválil na konferenci Česko na křižovatce. „Umíme věci měnit k lepšímu,“ uvedl předseda vlády ČR. Mezi úspěchy své vlády uvedl snížení deficitu státního rozpočtu, zajištění LNG terminálů, dostavbu ropovodu TAL+ či přípravu tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech.

„Rekordně jsme navýšili investice do dopravní infrastruktury, měníme vzdělávání a digitalizujeme státní správu,“ podotkl také Fiala.

„Před rokem ve společnosti i v byznysu nevládla optimistická atmosféra. Tehdy jsem zde představil svoji vizi Restart Česka. Za ten rok jsme ukázali, že umíme věci měnit k lepšímu,“ zdůraznil.

„Díky naší práci jsme zkrotili inflaci, vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda a česká ekonomika opět roste. Zajišťujeme dostatek energie a zbavujeme se energetické závislosti na Rusku.“

„Jen za roky 2023 a 2024 jsme zahájili výstavbu 174 kilometrů dálnic a 63 kilometrů silnic I. třídy. A mnoho dalšího. Plní se to, co jsem řekl. Rok 2024 je rokem naděje. Děláme, co je třeba,“ prohlásil Fiala.

Na konferenci Česko na křižovatce 2, které se zúčastnili politici a podnikatelé, byl představen plán na zlepšení země v oblastech jako vzdělání, bydlení a rozvoj dopravní a energetické infrastruktury.

Premiér Petr Fiala (ODS) spolu se zástupci Hospodářské komory a Svazu průmyslu a obchodu hodnotili dosavadní pokroky projektu Restart Česka. Fiala uvedl, že v rámci tohoto projektu „bylo uděláno obrovské množství práce“.

Vláda bude mít do konce srpna jasno, kolik jaderných bloků se v Česku bude stavět na základě současného tendru. Fiala to oznámil na konferenci Česko na křižovatce II. V současném tendru podaly nabídky francouzská firma EDF a jihokorejská KHNP na výstavbu jednoho až čtyř bloků.

Plánuje se, že jeden nový jaderný blok vznikne v Dukovanech, a při větší výstavbě až dva v Dukovanech a dva v Temelíně. Nabídky byly podány na konci dubna a nyní je posuzuje energetická společnost ČEZ.

Fiala označil tento jaderný tendr za „projekt století“. Jeden blok v Dukovanech by měl pokrýt roční výrobu devíti terawatthodin (TWh) elektřiny, což odpovídá desetině současné tuzemské spotřeby. Vláda vyzvala uchazeče, aby podali závazné nabídky na čtyři bloky, což by mohlo přinést úspory až 25 procent.

Konference Česko na křižovatce II za přítomnosti politiků nebo podnikatelů představila plán pro růst země v oblastech vzdělání, dostupnosti bydlení či rozvoje v dopravní a energetické infrastruktuře. (sfr)