Na společné jednání s českou vládou přijeli do Prahy členové vlády Ukrajiny. Na zasedání vlád přijelo do Prahy deset ukrajinských ministrů. Tématy jednání byla obranná spolupráce, migrace, spolupráce v energetice či zapojení českých firem do obnovy Ukrajiny.

„Ukrajina statečně vzdoruje agresorovi,“ prohlásil na uvítanou premiér ČR Petr Fiala.

S tím, že Česká republika podporuje jak přístupová jednání Ukrajiny s Evropskou unií, tak její budoucí členství v NATO.

„My si uvědomujeme, že bojuje za bezpečnost Evropy,“ konstatoval Fiala po mezivládních konzultacích na adresu Ukrajiny.

„Naše spolupráce je široká a není jednostranná,“ dodal.

„Jsem rád, že mohu být v Praze, v naší přátelské zemi,“ reagoval ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Ten ocenil technickou i vojenskou pomoc, kterou Česko napadené zemi poskytuje. Zmínil i podporu protiruských sankcí, dodávky energetických zařízení či zdravotnického materiálu.

Vyzdvihl také podporu zřízení speciálního tribunálu pro vyšetřování zločinu ruské agrese a pomoci v navrácení unesených ukrajinských dětí.

Cesta ukrjainské vlády měla podpořit ukrajinské ambice vstoupit do Evropské unie a Severoatlantické aliance. Členové obou kabinetů jednali také o poválečné obnově Ukrajiny.

Premiér Fiala navštívil Kyjev i předloni v březnu, krátce po začátku války, kterou rozpoutalo Rusko na území Ukrajiny.



Ministři jednali například o zlepšení dopravního spojení či léčbě ukrajinských občanů v českých zdravotnických zařízeních. Ministři vnitra podepíší aktualizovanou smlouvu o policejní spolupráci Česka a Ukrajiny.

Česko poslalo Ukrajině čelící ruské agresi vojenský materiál za 6,75 miliardy. Vláda ČR na začátku července odtajnila materiál, podle kterého Česko od začátku Putinovy vlády poslalo Ukrajině z armádních skladů vojenský materiál v hodnotě 6,75 miliardy korun.

Česko také přišlo s iniciativou sehnat pro Ukrajinu dělostřeleckou munici v zemích mimo Evropskou unii. Před časem dorazila na Ukrajinu první zásilka 50 tisíc kusů munice, aktuálním cílem je dodat na Ukrajinu do konce roku 500 tisíc kusů.

Dočasnou ochranu mělo v půlce června v České republice okolo 350 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. (sfr)