Fialova vláda schválila sociální superdávku a zvýšení důchodů v průměru o 260 korun.

Fialova vláda schválila tzv. superdávku, tj. sloučení čtyř dosavadních sociálních dávek do jedné „superdávky“ a to od července příštího roku. Kvůli nároku na peníze od státu se bude více a přísněji posuzovat příjem i majetek žadatelů. A to včetně stavu účtu nebo počtu aut v rodině. Vláda také rozhodla o zvýšení důchodů v průměru o 260 Kč od ledna příštího roku.

Všichni příjemci starobních, invalidních a pozůstalostních penzí v lednu dostanou přidáno 260 korun. K tomu jim ještě vzroste zásluhový díl penze o 0,6 procenta. Průměrná penze tak od ledna vzroste na 21 060 korun.

Minimální mzda se zvýší o 1900 korun na 20 800 Kč.

„Nastavili jsme transparentní tempo růstu minimální mzdy v příštích letech,“ řekl Jurečka.

U zvýšení důchodů ani u růstu minimální mzdy vláda nepotřebuje souhlas parlamentu. Změnu zákona o sociálních dávkách však musí potvrdit parlament.

Místo současných čtyř dávek – přídavku na dítě, příspěvku na bydlení, příspěvku na živobytí a doplatku na bydlení – bude zavedena jednotná dávka, která podle ministerstva práce zohlední vše, na co má daná domácnost nárok.

Žadatel podá pouze jednu žádost namísto až čtyř, kterou půjde vedle osobní návštěvy některé z poboček úřadu práce vyřídit i z domova on-line.

„Většina domácností v těžké finanční situaci dnes čerpá kombinaci několika různých dávek, což může být ve výsledku složité a komplikované jak pro ně samotné, tak pro stát z hlediska administrativy,“ upřesnil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Současný systém podle něho není dostatečně motivační.

„Naším cílem je podpořit snahu občanů se o sebe postarat, nikoliv pouze spoléhat na stát a pasivně čekat na podporu,“ podotkl Jurečka.

U nové dávky se mají odstranit body zlomu, kdy člověk při překročení výdělku o korunu pomoc od státu ztrácí. Podpora se bude lišit pro domácnosti s příjmem do 1,43násobku životního minima a nad něj.

Domácnost by mohla mít dvě nemovitosti, dvě auta či úspory nejvýš 200 až 400 tisíc korun podle počtu svých členů.

Podpora na bydlení by měla být dál pro lidi, kteří vydávají za byt či ubytování přes 30 procent příjmu. Na peníze na dítě by dosáhly rodiny s příjmem pod čtyřnásobek minima místo dosavadního 3,4násobku u přídavků na děti. Část na živobytí by připadla jen domácnostem s příjmem pod 1,43násobek životního minima jejich členů. (sfr)