Prezident Petr Pavel odvolal Piráta Ivana Bartoše z funkce ministra a vicepremiéra ČR .

Prezident Petr Pavel na návrh premiéra Petra Fialy odvolal Ivana Bartoše (Piráti) z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj ČR. Pirátská strana současně odhlasovala, že z vlády odejdou všichni její ministři a že strana vypoví koaliční smlouvu.

Prezident republiky odvolal Ivana Bartoše z funkcí ve vládě a pověřil vicepremiéra Mariana Jurečku řízením Ministerstva pro místní rozvoj, uvedl Hrad.

Fialova vláda si i po odchodu Pirátů z vládní koalice udrží většinu v Poslanecké sněmovně.

Piráti odhlasovali odstoupení strany od koaliční smlouvy z důvodu podstatného porušení smluvních podmínek premiérem Petrem Fialou. Pro bylo 709 z 894 členů Pirátů, kteří se zúčastnili internetového hlasování.

Podporu návrhu tak vyjádřilo 79,3 procent hlasujících.

Pirátští ministři Jan Lipavský a Michal Šalomoun podají demisi v úterý 1. října.

„Premiér porušil vše, co o podobných situacích stálo v koaliční smlouvě. V takové situaci není možné setrvávat ve vládě, což nyní potvrdila i členská základna Pirátů.“

„V reakci na to přijme zítra náš poslanecký klub oficiální usnesení směřující k demisi zbývajících ministrů za Piráty. Myslím, že po necelém týdnu dohadů už chtějí občané hlavně slyšet, jak budeme řešit jejich problémy,” uvedl odcházející předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Vedení České pirátské strany v čele s Ivanem Bartošem rezignovalo po neúspěchu v krajských a senátních volbách. Do volby nového předsednictva, která proběhne 9. listopadu, zůstane vedení strany v úřadu.



Premiér Petr Fiala (ODS) následně po schůzce s Bartošem oznámil, že ho z funkcí vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj odvolá kvůli nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení.

Prezident Pavel na Pražském hradě přijal předsedy všech pěti koaličních stran – ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Piráty.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vyjádřila zájem její strany o post ministra zahraničí, pokud by současný šéf diplomacie vládu opustil.

Zároveň navrhla, aby po odchodu ministra pro legislativu Šalamouna tato agenda přešla pod Ministerstvo spravedlnosti, namísto jmenování nového ministra.

Vít Rakušan, předseda hnutí STAN, uvedl, že jeho hnutí je připraveno převzít Ministerstvo pro místní rozvoj, pokud jim bude nabídnuto. Zároveň však vyloučil možnost výměny ministerských křesel mezi stranami.

Kandidátem hnutí STAN na post ministra průmyslu a obchodu je Lukáš Vlček. (sfr)