Nezaměstnanost v Česku vzrostla v září na 3,9 %. Bez práce je více než 290 tisíc lidí. (Ilustrační foto).

Nezaměstnanost v Česku vzrostla v září na 3,9 %. Mírně se zvýšila proti letošnímu srpnu a červenci, kdy shodně dosahovala 3,8 pocenta. Úřad práce České republiky evidoval na konci září celkem 290 905 uchazečů o zaměstnání, což je o 4 585 více než v srpnu.

Informoval o tom Úřad práce České republiky.

Úřad uvedl, že se mu v září podařilo najít zaměstnání pro rekordních 32 tisíc lidí.

V meziročním srovnání byl v září podíl nezaměstnaných vyšší o 0,3 proc. bodu, tedy o 27 885 uchazečů.

Úřad práce zprostředkoval práci pro rekordní množství lidí během jednoho měsíce – a to za celou dobu měření tohoto ukazatele, tedy od r. 1993. Konkrétně to bylo 31 845 uchazečů o zaměstnání, což je o 80,6 % více oproti stejnému období vloni.

Proti loňsku výrazně vzrostl i počet rekvalifikací – a to o 114 %.

Počet evidovaných uchazečů o zaměstnání byl v září o 26 251 vyšší než počet registrovaných volných pracovních míst. Převis poptávky nad nabídkou práce tak trvá již desátý měsíc v řadě.

V evidenci Úřadu práce ČR (ÚP ČR) bylo v září 2024 nově registrováno 52 806 lidí.

V rámci krajského srovnání meziměsíčně vzrostl podíl nezaměstnaných osob v 8 regionech. V absolutní hodnotě přibylo nejvíce uchazečů o zaměstnání v Moravskoslezském a ve Středočeském kraji. Oproti předchozímu měsíci mírně vzrostl počet volných pracovních míst, a to na 264 654 (v srpnu – 263 247 míst).

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob (podíl dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15–64 let) byl v září v Ústeckém kraji (6,2 %) a Moravskoslezském kraji (5,6 %). Tyto regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob ve stejném období i loni.

Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Praze (2,9 %) a v kraji Vysočina a v Plzeňském kraji (3,0 %). Meziročně se situace nejvíce změnila v Olomouckém a v Moravskoslezském kraji, kde podíl nezaměstnaných osob vzrostl oproti září 2023 o 0,7 procentního bodu.

Na úrovni okresů jsou rozdíly ještě více patrné. Nejnižší nezaměstnanost byla ke konci září v okresech Praha-východ (1,5 %), Praha-západ (1,7 %), Plzeň-jih (2,1 %), Rychnov nad Kněžnou (2,2 %) a Pelhřimov (2,3 %).

Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Most (8,6 %), Karviná (8,4 %), Chomutov (7,1 %) a Bruntál (6,9 %).

Nejvýraznějším faktorem, který ovlivnil trh práce v září, je příchod čerstvých absolventů škol, jen v září jich přibylo 3 023. Úřad práce eviduje celkem 14 217 absolventů, z toho 13 % absolventů vysokých škol.

„Je velmi příznivou zprávou, že počet lidí, které se nám daří umisťovat na trh práce, stále roste. Úřad práce našel letos zaměstnání rekordnímu počtu lidí, což je skvělý trend. V této souvislosti za zmínku stojí, že jedním z klíčových nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti je možnost rekvalifikace, kterou stát nabízí zaměstnancům tak, aby našli uplatnění na pracovním trhu.“

„Nezaměstnanost u nás sice v září mírně vzrostla, jde ale o očekávatelný jev zvledem k tomu, že do evidence vstoupili absolventi,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Nezaměstnanost se stále pohybuje v pásmu mezi 3,5 a 4 %, konkrétně za září je 3,9 %. I nadále zůstává vyšší počet uchazečů, než je počet otevřených míst. Naprosto rekordní je ale počet umístěných uchazečů o zaměstnání. S pomocí úřadu práce získalo v září novou práci více než 31,8 tisíc lidí, to je nevyšší počet od roku 1993, kdy se tato statistika začala sledovat.“

„Za první 3 kvartály jsme takto pomohli více než 210 tisícům lidí, a to je oproti loňským 113 tisícům opravdu výrazný nárůst (konkrétně tedy o 97,6 tisíc). Razantně roste i počet rekvalifikací, za první 3 kvartály začalo rekvalifikace 30 tisíc lidí, a to je o 11,4 tisíce více než loni,“ podotkl generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Nezaměstnanost v České republice dosáhla v srpnu 3,8 %. Proti červenci se nezměnila