Každý obyvatel ČR provolá v průměru z mobilu 7 minut denně. Počet karet v mobilních telefonech s aktivovanou tarifní datovou službou ke konci roku 2023 dosáhl 9,3 milionu a meziročně se zvýšil o téměř 600 tisíc.

Informoval o tom ČSÚ.

Podíl připojení k internetu prostřednictvím wifi je podle úřadu v Česku stále nejvyšší v celé Evropské unii.

V roce 2023 bylo z mobilní sítě provoláno 27,9 miliard minut. Při přepočtu na jednoho obyvatele se jednalo v průměru téměř o 7 minut denně.

„Větší objem minut byl v roce 2023 provolán přes SIM karty patřící soukromým osobám, konkrétně se jednalo o 15,5 miliard minut, a na volání z firemních mobilních telefonů připadlo 11,1 miliard minut,“ upřesnil Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Zbylých 1,3 miliardy minut tvořilo roamingové volání.

Na konci roku 2023 byla v Česku v telefonech aktivovaná datová služba spolu s hlasovou na 11,2 milionu SIM karet. Zvyšuje se především počet zákazníků využívající internet v rámci měsíčního tarifu.

Tato byla služba aktivována na 9,3 milionu datových SIM karet, což bylo o 577 tisíc více než v roce předchozím a o 1,5 milionu více než v roce 2020. Počet zákazníků využívajících pro internet v mobilu dočasný přístup bez měsíčního paušálu dosáhl v minulém roce 1,8 milionu.

Koncem loňského roku byl v Česku počet fyzických a právnických osob s uzavřenou smlouvou na mobilní datové služby téměř třikrát vyšší než těch s uzavřenou smlouvou na přístup k internetu v pevném místě.

Přesto, i díky rychlosti a ceně, využívají domácnosti a firmy i nadále jako primární přístup k internetu připojení přes kabelové sítě nebo fixní bezdrátový internet. Celkem byly k 31. 12. 2023 v Česku 4 miliony aktivních přístupů k internetu z pevného místa, z nichž se téměř 30 % realizovalo pomocí bezdrátového přístupu ve volných pásmech označovaných jako wifi.

Tento podíl je zdaleka nejvyšší ze všech zemí EU. Na konci roku 2023 využívalo toto bezdrátové připojení k internetu z pevného místa 940 tisíc domácností a 170 tisíc firem. Pro domácnosti v Česku se stále jedná o nejčastější způsob připojení k internetu z pevného místa.

Pokud jde o přístup k internetu přes kabelové sítě, je nejčastěji používáno připojení pomocí technologií xDSL. Na konci minulého roku bylo těchto aktivních přípojek milion.

„Největší rozmach v posledních letech nastal v případě připojení prostřednictvím optické sítě. Meziročně vzrostl počet fyzických a právnických osob s aktivovanou službou pro přístup k internetu přes optickou síť o téměř desetinu na 880 tisíc ke konci roku 2023,“ vysvětlil Martin Pokorný z oddělení statistik výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

Počet aktivních přípojek sítě kabelové televize používaných pro přístup k internetu naopak v posledních letech stagnuje, a to těsně nad hranicí 600 tisíc.

Počet superrychlých fixních internetových přípojek umožňujících přenos 100 Mbit a více dat za sekundu vzrostl meziročně o 270 tisíc na 1,8 milionu na konci roku 2023.

Necelých 40 % z těchto rychlých přípojek tvořily optické linky a 30 % připadalo na přípojky realizované pomocí rozvodů kabelové TV.  V roce 2022 v Česku připadlo 14 superrychlých přípojek 100 Mbit/s+ na 100 obyvatel v porovnání s 24 v průměru za země EU. (sfr)